1398/02/24
حجت‌الاسلام‌والمسلمین عیسی زاده: سوره احزاب و مفاهیمش شامل مطالب بسیار مهم، تجربه‌آموز و الگو برای همه حکومت‌های اسلامی است
در راستای نهضت تفسیر قرآن کریم رمضان ۱۴۴۰، اولین جلسه تفسیر سوره احزاب ویژه کارکنان دفتر نهاد، در سالن شورای نهاد برگزار شد.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین عیسی زاده: سوره احزاب و مفاهیمش شامل مطالب بسیار مهم، تجربه‌آموز و الگو برای همه حکومت‌های اسلامی است
گالری عکس
به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، اولین جلسه تفسیر سوره احزاب ویژه کارکنان دفتر نهاد، از ساعت 13:30 روز دوشنبه 23 اردیبهشت 98 با تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید آغاز شد.
در ابتدای جلسه حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر عیسی زاده، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ضمن خوشامدگویی به همکاران، اظهار داشت: سوره احزاب یکی از سوره‌های شریف قرآن است که آمیخته با مسائل اخلاقی، معنوی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی است. این سوره در مدینه نازل شده است و به بزرگ‌ترین جنگ بین لشگریان اسلام و لشگریان کفر اشاره دارد که به جنگ خندق یا احزاب معروف است. همچنین این سوره و مفاهیمش شامل مطالب بسیار مهم، تجربه‌آموز و الگو برای همه حکومت‌های اسلامی است.
وی در ادامه اظهار داشت: بعضی از کارها وقتی به‌موقع و بجا انجام شوند آن‌قدر بازتاب دارند که کل مسیر تاریخ را عوض می‌کند نظیر همان کاری که امام علی (ع) در جنگ خندق با عمرو بن عبدود انجام داد و او را به هلاکت رسانید.
وی در ادامه گفت: در این سوره صحنه‌های تزلزل و دل‌نگرانی‌های مسلمانان به زیبایی به تصویر کشیده شده است. همچنین بعضی از آیات این سوره نکات اخلاقی بسیار عمیقی را مطرح می‌کند.
وی در ادامه با اشاره به آیه 35 سوره احزاب اظهار داشت: «إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّهَ كَثِيرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا» ـ مردان مسلمان و زنان مسلمان، مردان باایمان و زنان باایمان، مردان مطيع فرمان خدا و زناني كه از فرمان خدا اطاعت مي‏كنند، مردان راست‌گو و زنان راست‌گو، مردان صابر و شكيبا و زنان صابر و شكيبا، مردان با خشوع و زنان با خشوع، مردان انفاق گر و زنان انفاق كننده، مردان روزه‌دار و زناني كه روزه مي‏دارند، مرداني كه دامان خود را از آلودگي به بی‌عفتی حفظ مي‏كنند و زناني كه پاكدامنند و مرداني كه بسيار به ياد خدا هستند و زناني كه بسيار ياد خدا مي‏كنند، خداوند براي همه آن‌ها مغفرت و پاداش عظيمي فراهم ساخته است ـ در این آیه شریفه بحثی به‌عنوان مراتب و مقامات اخلاقی وجود دارد. همچنین یکی از عللی که خداوند از ویژگی‌های معنوی در این سوره بحث می‌کند شاید این باشد که اگر ویژگی‌های اخلاقی و معنوی ذکرشده در این آیه در وجود لشگریان اسلام نبود قطعاً پا‌هایشان در جنگ می‌لغزید.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در این آیه هیچ محدودیت جنسی‌ای برای کسب مقامات اخلاقی وجود ندارد و برای مرد و زن یکسان است، اظهار داشت: اولین مرحله برای رسیدن به کرامات اخلاقی «اسلام» است و هرقدر مراتب اسلام بالاتر رود، رشد انسان در مسیر اسلام نیز بالاتر می‌رود.
دانشیار مرکز علوم قرآن، حدیث و طب دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه اظهار داشت: «ایمان» دومین مرحله از کرامات اخلاقی است و برای آنکه ایمان به وجود آید اول باید اسلام ایجاد شود. بعد از به وجود آمدن ایمان، انسان به مقام قنوت و فرمان‌برداری می‌رسد و بعدازآن وارد مرحله صدق می‌شود و صدق همان راست‌گویی انسان با خویش و خدای خویش است.
وی در ادامه اظهار داشت: مرحله بعد رسیدن به صبر است و بعد از صبر نوبت به مرحله خشوع می‌رسد و اینکه انسان از عظمت خدا خاشع می‌شود و در برابرش سر فرود می‌آورد. وی همچنین افزود: فروتنی و تواضع اثری از خشوع است که پیامبر در این صفت عالی نیز یکتای عالم است.
وی در ادامه از مقام انفاق و تصدیق به‌عنوان مراحل بعدی کرامات اخلاقی یادکرد و اظهار داشت: روزه‌داری مرحله بعدی مقام اخلاقی است و این مرحله آن‌قدر عمیق است که بعد از حاصل شدن مراحل قبلی ایجاد می‌گردد.
وی در پایان سخنان خود، پاک‌دامنی و یاد کردن خدا از سوی زنان و مردان مؤمن را آخرین مراحل کرامات انسانی عنوان کرد.


نظرات کاربران
کد امنیتی