1397/10/19
حجت‌الاسلام‌والمسلمین قرائتی: حقیقت‌گویی و راستی آزمایی اخبار، لازمه فعالیت خبرنگاری است
حجت‌الاسلام‌والمسلمین قرائتی در نشستی صمیمی با اصحاب رسانه و مدیران روابط عمومی دستگاه‌های اجرایی، به بایدها و نبایدهای خبرنگاری از دیدگاه قرآن پرداخت.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین قرائتی: حقیقت‌گویی و راستی آزمایی اخبار، لازمه فعالیت خبرنگاری است
به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی تهران، نشست صمیمی حجت‌الاسلام‌والمسلمین قرائتی با اصحاب رسانه و مدیران روابط عمومی دستگاه‌های اجرایی و با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین عیسی زاده، مسئول دفتر نهاد در دانشگاه و حجت‌الاسلام‌والمسلمین غفاری، معاون دفتر نهاد با موضوع «رسالت خبرنگاران در قرآن کریم» روز سه‌شنبه 18 دی 97 در تالار ابن‌سینای دانشکده پزشکی برگزار شد.
در ابتدای این نشست، حجت‌الاسلام‌والمسلمین قرائتی، مسئول ستاد اقامه نماز کشور با استناد به آیات قرآن کریم در مورد باید و نبایدهای انجام فعالیت‌های خبرنگاری و خبرگزاری صحبت کرد و با اشاره به آیه 79 سوره بقره اظهار داشت: «فَوَيْلٌ لِلَّذِينَ يَكْتُبُونَ الْكِتَابَ بِأَيْدِيهِمْ ثُمَّ يَقُولُونَ هَذَا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ لِيَشْتَرُوا بِهِ ثَمَنًا قَلِيلًا فَوَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا كَتَبَتْ أَيْدِيهِمْ وَوَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا يَكْسِبُونَ» ـ «پس وای بر آن‌کسانی که از پیش خود کتاب را نوشته و به خدای متعال نسبت دهند تا به بهای اندک بفروشند، پس وای بر آن‌ها از آن نوشته‌ها و آنچه از آن به دست آرند». باید همیشه در رساندن خبر حقیقت‌گویی کنید و همچنین خبری که به دست ما می‌رسد قبل از انتشار توسط کارشناسان و استنباط گران، راستی آزمایی شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه 40 آیه از قرآن در مورد فعالیت‌ها و بایدونبایدهای عرصه خبر وجود دارد، اظهار داشت: خبری که به دست می‌آورید نباید آن‌ها برای هرکسی بازگو کنید. وی همچنین با اشاره به آیه 60 سوره احزاب گفت: «لَئِنْ لَمْ يَنْتَهِ الْمُنَافِقُونَ وَالَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ وَالْمُرْجِفُونَ فِي الْمَدِينَةِ لَنُغْرِيَنَّكَ بِهِمْ ثُمَّ لَا يُجَاوِرُونَكَ فِيهَا إِلَّا قَلِيلًا» ـ «البته (بعدازاین) اگر منافقان و آنان که در دل‌هایشان مرض (و ناپاکی) است و هم آن‌ها که در مدینه (بر ضد اسلام) تبلیغات سوء می‌کنند (و دل اهل ایمان را مضطرب و هراسان می‌سازند) دست (از این زشتی و بدکاری) نکشند ما هم تو را بر (قتال) آن‌ها برانگیزیم (و بر جان و مال آن‌ها مسلط گردانیم) که ازآن‌پس جز اندک زمانی در مدینه در جوار تو زیست نتوانند کرد». خبرهایی که باعث ایجاد رعب و وحشت و هرج‌ومرج در جامعه می‌شود را نباید انتشار داد و باید باکسانی که این دسته از اخبار را انتشار می‌دهند برخورد قاطعانه کرد و ایشان را به اشد مجازات رسانید.
وی در ادامه گفت: در خبرهای خود هیچ‌وقت توهین نکنید و از خبرهای تحریک‌آمیز و خشونت برانگیز اجتناب کنید. وی همچنین افزود: هیچ‌وقت به دست دشمنان خود سوژه ندهید و هیچ‌گاه در ارائه خبر، مخاطبین خود را مسخره و تحقیر نکنید. مثل‌اینکه افرادی برای امام حسین (ع) قمه می‌زدند اما دشمنان از این رفتار آن‌ها برای ایجاد وهن در بین مردم دنیا استفاده می‌کردند. ما باید از رفتارها و خبرهایی که سوژه به دشمن می‌دهد پرهیز کنیم. خداوند در آیه 104 سوره بقره بر همین اصل اشاره دارد که «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَقُولُوا رَاعِنَا وَقُولُوا انْظُرْنَا وَاسْمَعُوا ۗ وَلِلْکَافِرِینَ عَذَابٌ أَلِیمٌ» ـ «ای اهل ایمان (هنگام تکلم با رسول) به کلمه راعنا (ما را رعایت کن) تعبیر مکنید، بلکه بگویید: انظرنا (ناظر احوال ما باش)؛ و (سخن خدا را) بشنوید و (بدانید که) برای کافران عذاب دردناک مهیا است.» مسلمین وقتی‌که به رسول خدا (ص) می‌رسیدند، می‌گفتند: یا رسول‌الله، راعنا، ای اسمع منا؛ به ما گوش فرادار، یهودیان که این کلام را شنیدند آن را از حیث معنی تحریف کردند و می‌گفتند، راعنا یا محمد و مقصودشان از اظهار این جمله، گفتن کلمات ناهنجار و رکیک بود وقتی‌که به آن‌ها هشدار داده شد که از این کلمات به زبان نیاورند می‌گفتند: آنچه مسلمین می‌گویند ما نیز می‌گوییم سپس خداوند به‌وسیله این آیه مسلمین را از ذکر این گفتار بازداشت.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین قرائتی در ادامه با اشاره به آیه 12 سوره الحجرات اظهار داشت: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ» ـ «ای اهل ایمان، از بسیار پندارها در حق یکدیگر اجتناب کنید که برخی ظن و پندارها معصیت است و نیز هرگز (از حال درونی هم) تجسس مکنید و غیبت یکدیگر روا مدارید، هیچ‌یک از شما آیا دوست می‌دارد که گوشت برادر مرده خود را خورد؟ البته کراهت و نفرت از آن دارید (پس بدانید که مثل غیبت مؤمن به حقیقت همین است) و از خدا پروا کنید که خدا بسیار توبه پذیر و مهربان است». خبرها همیشه باید بر اساس یقین ارائه شوند و خبرهای خود را هیچ‌وقت بر اساس حدس و پیشنهاد ارائه ندهید و در نوشتن خبر، سوءظن و غیبت و تجسس نداشته باشید. همچنین در تولید خبر تقلید نکنید و اخبار خرافی را به‌هیچ‌عنوان انتشار ندهید.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین قرائتی در ادامه این نشست به خبرنگاران و اصحاب رسانه توصیه کرد که در کار خود نظرات و خبرهای شخصیت‌های معروف را بدون بررسی و آگاهی تصدیق نکنند و خود به تعقل بپردازند.
مفسر قرآن کریم گفت: خداوند در آیه 67 سوره احزاب می‌فرماید: «وَإِذَا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا مَا أَنْزَلَ اللَّهُ قَالُوا بَلْ نَتَّبِعُ مَا وَجَدْنَا عَلَيْهِ آبَاءَنَا»(لقمان، ۲۱) و آیه «وَقَالُوا رَبَّنَا إِنَّا أَطَعْنَا سَادَتَنَا وَكُبَرَاءَنَا فَأَضَلُّونَا السَّبِيلَا» ـ «و گویند: ای خدا، ما اطاعت امر بزرگان و پیشوایان (فاسد) خود را کردیم که ما را به راه ضلالت کشیدند». تبعیت از پدران و اجداد، دانه‌درشت‌ها و شخصیت‌های معروف جامعه حقانیت نمی‌آورد و ملاک باید تبعیت از وحی باشد.
وی همچنین تصریح کرد: نمی‌شود دین را از شاعر و مداح و خبرنگار آموخت بلکه باید برمدار قرآن کریم و معصومان (ع) که قرآن را تبیین کرده‌اند، حرکت کنیم.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین قرائتی در پایان سخنان خود گفت: همیشه نماز خود را علنی و به جماعت بخوانید و امیدوارم همیشه رفتار و اعمال و قلمتان در مسیر ترویج و اشاعه فرهنگ و اقامه نماز استوار باشد.


نظرات کاربران
کد امنیتی