1401/01/17
دکتر سرو قامت: ازآنجایی‌که روح خداجویی در تمام انسان‌ها وجود دارد، اگر انسان در حال مناجات و دعا با پروردگار خویش باشد، می‌تواند به‌راحتی حضور و ردپای خداوند را در تمامی ابعاد زندگی‌اش لمس کند
به همت مرکز فرهنگی قرآن و عترت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، اولین جلسه از سلسله مباحث معرفتی قرآن به مناسبت ماه مبارک رمضان، روز سه‌شنبه 16 فروردین در سامانه اسکای‌روم دفتر نهاد برگزار شد.
دکتر سرو قامت: ازآنجایی‌که روح خداجویی در تمام انسان‌ها وجود دارد، اگر انسان در حال مناجات و دعا با پروردگار خویش باشد، می‌تواند به‌راحتی حضور و ردپای خداوند را در تمامی ابعاد زندگی‌اش لمس کند

به گزارش روابط‌عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، اولین جلسه از سلسله مباحث معرفتی قرآن کریم به مناسبت ماه مبارک رمضان، روز سه‌شنبه 16 فروردین با حضور دکتر سرو قامت، مشاور عالی مرکز هم‌اندیشی استادان و نخبگان دانشگاه، به‌صورت مجازی در سامانه اسکای‌روم برگزار شد.

ایشان در ابتدا با اشاره به روایتی بسیار زیبا از برجسته‌ترین محقق فرهنگ و معارف اسلامی در غرب، گفت: پروفسور «آنه ماری شیمل» یکی از محققان بزرگ در علوم و عرفان اسلامی در جهان غرب محسوب می‌شود، ایشان علاوه بر کتاب‌های متعددی که در این زمینه تألیف کرده، آثار بسیاری از شعرا، عارفان و فیلسوفان مشرق‌زمین را به زبان آلمانی ترجمه کرده است. پروفسور «آنه ماری شیمل» طی دوران طولانی فعالیت علمی و فرهنگی خود بیش از 70 کتاب تألیف و ترجمه کرده است. شیمل در یکی از مصاحبه‌هایش اشاره‌ای به ادعیه اسلامی دارد و می‌گوید: «من خود همواره دعاها، احادیث و اخبار اسلامی را از اصل عربی آن می‌خوانم و به ترجمه‌ای مراجعه نمی‌کنم. من خودم بخشی کوچک از کتاب مبارک صحیفه سجادیه را به آلمانی ترجمه و منتشر کرده‌ام. دعای رؤیت هلال ماه مبارک رمضان و دعای وداع با آن ماه را. وقتی مشغول ترجمه این دعاها بودم، مادرم در بیمارستان بستری بود و من که به او سر می‌زدم پس‌ازآنکه او به خواب می‌رفت در گوشه‌ای از آن اتاق به کار پاک‌نویس کردن ترجمه‌ها مشغول می‌شدم. اتاق مادرم دو تختی بود. در تخت دیگر خانمی بسیار فاضله بستری بود که کاتولیکی مؤمن و راسخ‌العقیده و حتی متعصب بود. وقتی فهمید که من دعاهای اسلامی را ترجمه می‌کنم، دلگیر شد که مگر در مسیحیت و در کتب مقدسه خودمان کمبودی داریم که تو به ادعیه اسلامی روی آوردی!؟ وقتی کتابم چاپ شد یک نسخه برای او فرستادم. یک ماه بعد او به من تلفن زد و گفت: صمیمانه از هدیه این کتاب متشکرم، زیرا هر روز به‌جای دعا آن را می‌خوانم.» بله واقعاً ترجمه ادعیه امامان معصوم (ع) مخصوصاً صحیفه حضرت زین‌العابدین (ع) برای بسیاری از مردم جهان غرب کارساز است.
دکتر سرو قامت در ادامه با اشاره به آیه 65 سوره عنکبوت «فَإِذَا رَكِبُوا فِي الْفُلْكِ دَعَوُا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ فَلَمَّا نَجَّاهُمْ إِلَى الْبَرِّ إِذَا هُمْ يُشْرِكُونَ - این مردم مشرک چون به کشتی نشینند و به دست امواج خطر افتند در آن حال تنها خدا را به اخلاص کامل در دین می‌خوانند، و چون از خطر دریا به ساحل نجاتشان رساند باز به خدای یکتا مشرک می‌شوند.» گفت: این آیه به نکته‌ی بسیار باارزشی اشاره می‌کند که روح خداجویی در تمامی انسان‌ها وجود داشته و همیشه خواهد بود. اگر گاهی انسان دچار لغزش‌هایی شده و یاد خدا را فراموش می‌کند، همانند کف روی امواج دریا می‌ماند اگر به آن دریا نگاه کنی در نگاه اول فقط کف و ناپاکی‌ها را خواهی دید اما اگر صبور باشی خواهی دید که این کف‌ها به‌مرور از روی امواج کنار رفته و آب زلال نمایانگر خواهد شد، بنابراین می‌توان این‌گونه گفت که گناهان ما فقط، یک پرده و حائلی بر روی فطرت همیشه پاک و خدایی ما می‌اندازد.

وی در ادامه در جواب این سؤال که اگر ما انسان‌ها دعا نکنیم چه اتفاقی می‌افتد، با اشاره به آیه 77 سوره مبارکه فرقان «قُلْ مَا يَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّي لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ ۖ فَقَدْ كَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ يَكُونُ لِزَامًا - بگو که اگر دعای شما و ناله و زاری و توبه شما نبود خدا به شما چه توجه و اعتنایی داشت؟ که شما کافران آیات حق را تکذیب کردید و به کیفر همیشگی آن گرفتار خواهید شد.» گفت: همان‌طور که از مفهوم آیه مشخص است ارزش انسان‌ها به دعاکردن و دائماً در حال مناجات با خداوند خویش بودن است.
ایشان در ادامه با اشاره به آیه 52 سوره مبارکه انعام «وَلَا تَطْرُدِ الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَدَاةِ وَالْعَشِيِّ يُرِيدُونَ وَجْهَهُ ۖ مَا عَلَيْكَ مِنْ حِسَابِهِمْ مِنْ شَيْءٍ وَمَا مِنْ حِسَابِكَ عَلَيْهِمْ مِنْ شَيْءٍ فَتَطْرُدَهُمْ فَتَكُونَ مِنَ الظَّالِمِينَ - و آنان را که صبح و شام خدا را می‌خوانند و قصدشان فقط خداست از خود مران، که نه چیزی از حساب آن‌ها بر تو و نه چیزی از حساب تو بر آن‌هاست، پس اگر آن خداپرستان را از خود برانی از ستمکاران خواهی بود.» گفت: در این آیه خداوند از پیامبر خود می‌خواهد که موجب رنجش بندگان خداپرست و با اخلاص نشو‌د و همواره آنان را دوست داشته باشد همان‌طور که من تو را دوست دارم.

ایشان در خاتمه افزود: همه‌ی ما دوست داریم وقتی درخواستی را از خداوند می‌کنیم بلافاصله مورد استجابت قرار گیرد، اما این اتفاق برای همیشه و درهرحال نمی‌افتد، چراکه موجب بی‌نظمی در جهان می‌شود. همان‌طور که آیت‌الله محمدتقی بهجت اشاره می‌کرد زمانی که بنده‌ای از پروردگارش درخواستی می‌کند چهار حالت برای این درخواست ممکن است اتفاق بیفتد؛ یا بلافاصله مورد اجابت قرار می‌گیرد یا باکمی تأخیر اجابت می‌شود و یا باکمی تغییر اجابت شده و یا اصلاً هیچ‌وقت مورد اجابت قرار نمی‌گیرد، در تمامی این چهار حالت، بنده باید راضی و معتقد به حکمت و مصلحت‌اندیشی خداوند باشد و یقین داشته باشد که خداوند رحیم، چندین برابر بیشتر از دعایش را قرار است در آینده‌ای نه‌چندان دور در مسیرش قرار دهد، این راهم بداند که اگر درخواستش اجابت نشد یا به صلاحش نبوده و یا لقمه‌ی حرامی در زندگی‌اش خورده که همان لقمه موجب عدم استجابت دعایش می‌شود.

توضیح اینکه سلسله مباحث معرفتی، سه‌شنبه‌های ماه مبارک رمضان (4 جلسه) از ساعت 11:45 تا 13 به‌صورت مجازی در بستر اسکای‌روم برگزار خواهد شد.
https://www.skyroom.online/ch/tums3/nahadrahbari


نظرات کاربران
کد امنیتی