به گزارش روابطعمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، مراسم جشن ولادت حضرت زهرا (س) و بزرگداشت روز زن، روز یکشنبه 3 بهمن 1400 از ساعت 13 با حضور حجتالاسلاموالمسلمین سیدقریشی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، دکتر رستمیان، معاون فرهنگی، دکتر سعید عزیزی، روانشناس و مشاور خانواده، کارکنان و اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران، در تالار ابنسینا دانشکده پزشکی دانشگاه برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، حجتالاسلاموالمسلمین میر مجید سیدقریشی، ضمن تبریک ولادت حضرت زهرا (س) و بزرگداشت مقام مادر و روز زن، گفت: امروز میلاد دختر گرامی پیامبر عظیمالشأن اسلام (ص) است، میلادی بس پر ثمر که نه برای دوران خود بلکه برای همیشه بشریت است. انسانهای زیادی روزانه به دنیا میآیند و از دنیا میروند اما چه بسیار انسانهایی که هیچ اثر نیکی از خود باقی نمیگذارند و آمدورفتشان در این نقشجهان جای و پایی از خود ندارند. اما کمتر اتفاق میافتد شخصیتی آنقدر عظمت داشته باشد که تمام یادگار هستی آن را برای همیشه بهخاطر بسپارد و هرچقدر هم که زمان میگذرد شعاع نورانیت آنها بیشتر و بیشتر برای انسانها جلوه کند. امروزه بیش از گذشته مردمان جهان و انسانهای آزاده به نقش حضرت زهرا (س) پی میبرند.
مسئول نهاد در ادامه افزود: امروز در جشن تولد بزرگزن جهان خلقت هستیم که با بعثت پیامبر آخرالزمان شکفته میشود و با رفتن پیامبر اکرم (ص) نیز این ستاره پرفروغ غروب میکند. انگار او مکمل این خورشید نبوت و رسالت پیامبر بود که باید آیندگان او را در آسمانها دنبال کنند و حلقهی وصل انبیاء الهی از آدم تا خاتم با اولیاء الهی بعد از خودش باشد و این نقش را به نحوه احسن ایفا کردند. او همچنان بعد از 1400 سال راهنمای انسانهای سالم و پرچمدار شعارهای انسانیت باقیمانده است و بلکه هر روز بر فروغش افزوده میشود و چرا چنین نباشد. او تنهاترین انسانی است که به کوثر نامگرفته است و خیرات او همچون چشمه جوشان تا ابد زنده است. این گل یاس نبوی در سختترین شرایط بعثت همراه پدر بود، کودکی که مادرش جزء چهار زن برتر جهان آفرینش بود، اما در شدت مبارزات پدر، مادر را از دست میدهد. پیامبر که همسر و یاورش را ازدستداده است این دردانهی پدر «امابیها» میشود مادر پدر! پدر در بحبوحه مبارزات یک سرباز کوچک به نام فاطمه را دارد، با او میخندد، با او میگرید، دست او را میبوسد، با او در صحنههای خطر حاضر میشود، با او مهاجرت میکند، با او به میدان جنگ میرود و او با تن نحیفش پرستار رزمندگان میشود.
مسئول نهاد در ادامه با اشاره به دو حدیث در مورد تنها شخصی که شایستگی دریافت کاملترین فیض الهی را دارد گفت: همانطور که خداوند به رسولش میفرماید «یا أَحْمَدُ! لَوْلاكَ لَما خَلَقْتُ الْأَفْلاكَ، وَ لَوْلا عَلِىٌّ لَما خَلَقْتُكَ، وَ لَوْلا فاطِمَةُ لَما خَلَقْتُكُما - اي پیامبر، اگر تو نبودي، افلاك را خلق نميكردم، و اگر علي نبود، تو را خلق نميكردم و اگر فاطمهام نبود تو و علی و جهان هستی را خلق نمیکردم» و پیامبر (ص) میفرماید «لَوْ لَا عَلِيٌّ لَمْ يَكُنْ لِفَاطِمَةَ كُفْو ٌ - اگر علی نبود، کفو و همتایی برای فاطمه پیدا نمیشد.» با این تفاسیر پس باید همسر او را خداوند معین کند، چراکه حضرت زهرا (س) حلقهای است که باید انبیا را از آدم تا خاتم به اولیا متصل کند. او دردانه و بهانهی خلقت است. خانه او محل بزرگترین مذاکرات علمی زنان اهل مدینه است و والاترین جهتگیریهای انسانی و الهی از زبان او گفته میشود. به همین دلیل است که در قرآن از او به نام محدثه یاد میکنند، یعنی ملائکه با او سخن میگفتند و اخبار آیندگان و بشریت را به خدمت او عرضه میکردند. با اینکه نبی نبود اما به جایگاه بسیار والایی از تعالی (محل فرود ملائکه به زمین) رسیده بود. سخن او سخن نبی بود، سخن ولی بود، ایشان با سخنان، رفتار و کردارشان مظهری از آیات خداوند میشدند. حضرت زهرا (س) والاترین نقشهای انسانیت را نهتنها برای زمانه خودش، بلکه بعد از زمانه خودش نیز ترسیم کرد.
مسئول نهاد در ادامه به بررسی احادیثی از حضرت زهرا (س) اشاره کرد و اظهار داشت: ازآنجاکه ابعاد شخصیت والای حضرت زهرا (س) بسیار گسترده و وسیع است بنابراین تنها در سایهی تأمل و ژرفاندیشی میتوان به گوشهای از شخصیت و فضایل آن حضرت پی برد و یقیناً مطالعه و تحقیق پیرامون محورهای معنوی و الهی، علم و دانش و مبارزات سیاسی و اجتماعی آن حضرت، ما را دررسیدن به مقصود یاری میدهد.
وی در ادامه تصریح کرد: بااینکه حضرت زهرا (س) اکنون دختر بزرگترین رهبر جزیره العرب است اما او هیچ شباهتی به دختران رم و قیصر ندارد. او در خانه گلی خود نان میپزد و زخمهای همسرش را خود مداوا میکند، روز عروسیاش تنها لباس تازه خود را نیز به نیازمند میبخشد. ما امروزه میگوییم چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است، اما حضرت زهرا (س) میفرماید «الجارُ ثُمَّ الدّا - اوّل همسایه، سپس خانه خود.» اول فرزندان دیگران، گرسنگی یتیمان، عریانی درماندگان، بیپناهی در راه ماندگان، ولو آنکه سه روز به فرزندانش چیزی ندهد نان خالی راهم در هنگام افطار به سائل میدهد، خداوند به رفتارش آیه میفرستد که فاطمه آیه من است، رفتار او، سخن او، آیه و نشانه است.
ایشان در ادامه اظهار داشت: حضرت زهرا (س) در تکریم مقام مادر میگوید «الْزَمْ رِجْلَها، فَإنَّ الْجَنَّةَ تَحْتَ اقْدامِها، و الْزَمْ رِجْلَها فَثَمَّ الْجَنَّه - هميشه در خدمت مادر و پاي بند او باش، چون بهشت زير پاي مادران است و نتيجه آن نعمتهای بهشتي خواهد بود.» همواره به دنبال مادرت باش چراکه بهشت زیر پای مادران است، اگر به دنبالش بودی تو هم در بهشت خواهی بود.
حضرت زهرا (س) به همه هواخواهان و شیعیانش میگوید: «إنْ کُنْتَ تَعْمَلُ بِما اءمَرْناکَ وَ تَنْتَهى عَمّا زَجَرْناکَ عَنْهُ، قَانْتَ مِنْ شیعَتِنا، وَ إلاّ فَلا - تنها زمانی از شیعیان ما محسوب میشوید که به آنچه شمارا امر میکنیم، عمل کنید و ازآنچه شمارا بر حذر میداریم، دوری کنید گمان نکنید که با ادعا کار درست میشود.»
حضرت زهرا (س) به همسرش میگوید: «یا ابَا الحَسَن، إنّی لا سْتَحی مِنْ إلهی انْ اکَلِّفَ نَفْسَکَ مالاتَقْدِرُ عَلَیْهِ - من از خدای خود شرم دارم که از تو چیزی را در خواست نمایم و تو توان تهیه آن را نداشته باشی، چرا باید تو را شرمنده خودم کنم.»
حضرت زهرا (س) در جریان مبارزات سیاسیاش خطاب به انسانهای ناسپاس زمانه خود و همه انسانهایی که بعد خواهند آمد میگوید: «مّا وَاللّهِ، لَوْتَرَکُوا الْحَقَّ عَلى اهْلِهِ وَاتَّبَعُوا عِتْرَةَ نَبیّه، لَمّا اخْتَلَفَ فِى اللّهِ اثْنانِ، وَلَوَرِثَها سَلَفٌ عَنْ سَلَفٍ، وَخَلْفٌ بَعْدَ خَلَفٍ حَتّى یَقُومَ قائِمُنا، التّاسِعُ مِنْ وُلْدِ الْحُسَیْنِ عَلَیْهِالسَّلام - به خدا سوگند، اگر حقّ یعنى خلافت و امامت را به اهلش سپرده بودند؛ و از عترت و اهلبیت پیامبر صلوات اللّه علیهم پیروى کرده بودند حتّى دو نفر هم با یکدیگر درباره خدا و دین اختلاف نمیکردند؛ و مقام خلافت و امامت توسط افراد شایسته یکى پس از دیگرى منتقل میگردید و درنهایت تحویل قائم آل (عج) میگردید که او نهمین فرزند از حسین علیه السلام مى باشد.»
مسئول نهاد در خاتمه گفت: روز زن، در این 40 سال روز زن شده، قبل از انقلاب چنین روزی برایمان مطرح نبود و متأسفانه بهخاطر کینهورزی و عناد برخیها، همچنان نیز در برخی از کشورهای اسلامی نام و یاد حضرت زهرا (س) محجور مانده است. ملت ایران به چنین الگویی میبالد، چراکه او دختر آخرین پیامآور، همسر اولین ولی عالم و سرور بانوان عالم است.
در ادامه مراسم، دکتر عزیزی، روانشناس و مشاور خانواده، به نکاتی در خصوص چرایی و چگونگی شاد زیستن اشاره کرد و گفت: اکثر افراد پس از دوران کرونا، به طور ناخودآگاه بهنوعی افسردگی به نام افسردگی مزمن دچار میشوند که ازجمله ویژگیهای این نوع افسردگی، اختلال در خواب (نبردن لذت کافی از خواب)، احساس کسالت و خستگی جسمی دائمی، نداشتن انگیزه، نداشتن نشاط و داشتن افکار منفی است.
دکتر عزیزی در ادامه به چند راهکار برای درمان این نوع افسردگی اشاره کرد و گفت: فعالبودن بیش از اندازه، دیگران را منفعل میکند (مثلاً در تیمی دونفره اگر یکی از اعضا بسیار کوشا و فعال باشد، نفر دوم ناخودآگاه دچار انفعال و تنبلی شده و رفتهرفته، سختکوشی همتیمیاش را بهعنوان وظیفهاش تلقی میکند). ارزش و وظایف تکتک افراد خانواده بهدرستی مشخص شود (مثلاً زمانی که زن و شوهر هر دوشاغل هستند باید در خانه هم تمامی وظایف بین آنها به طور مساوی تقسیم شود). ارزش دادن به علایق شخصی (مثلاً مادر خانوادهای بهواسطهی ازدواج نتوانسته تحصیل را ادامه بدهد بعد از چند سال باید علاقهاش را دنبال کند). وجود روابط عاطفی گرم در فضای خانواده (لازم به ذکر است که این رابطه عاطفی باید بهگونهای باشد که هر دو نیاز طرفین یعنی درک متقابل و محبت را پوشش دهد.)
در ادامه مراسم پس از اجرای زنده تواشیح توسط گروه تواشیح بیمارستان امام خمینی (ره)، مولودیخوانی مداح اهلبیت، عبادی، از برندگان مسابقه «مادر طاها» با اهدای هدیه، تقدیر شد.