1400/09/30
برگزاری جلسه کمیته طرح و برنامه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی تهران
جلسه کمیته طرح و برنامه دفتر نهاد، روز سه‌شنبه 30 آذر 1400 در سالن شورای ساختمان معاونت دانشجویی و فرهنگی برگزار شد.
برگزاری جلسه کمیته طرح و برنامه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی تهران

به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، این جلسه از ساعت 9 روز سه‌شنبه 30 آذر 1400 با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید قریشی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، حجت‌الاسلام‌والمسلمین غفاری، معاون دفتر نهاد، مدیران و رابطین نهاد در دانشکده‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
در ابتدای این جلسه و پس از تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید، حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید قریشی، ضمن خیرمقدم به حضار در جلسه، با اشاره به روایتی از امام رضا (ع) «عَنْ أَبِي الْحَسَنِ الرِّضَا (ع‏) أَنَّهُ سُئِلَ مَا الْعَقْلُ فَقَال‏ التَّجَرُّعُ‏ لِلْغُصَّةِ وَ مُدَاهَنَةُ الْأَعْدَاءِ وَ مُدَارَاةُ الْأَصْدِقَاءِ - جام اندوه را جرعه‌جرعه نوشیدن، با دشمنان مسامحه کردن و با دوستان مدارا نمودن» گفت: امام رضا (ع) در برخورد با اقشار مختلف مردم و در شرایط مختلف، اصل مردم‌داری و مدارای با مردم را تجلی عینی بخشیدند. غالب حاکمان و درباریان، در زمره دشمنان امام رضا (ع) بودند. روش برخورد امام رضا (ع) با حاکمان جور زمان خود به‌خصوص مأمون، به‌گونه‌ای بود که تا جایی که امکان دارد از خطر و مزاحمت مأمون برای خود و شیعیانشان بکاهند. این تاکتیک راهبردی، همواره مصالح مهم‌تر جریان تشیع و اسلام ناب را مدنظر قرار داده است. ایشان در مسائلی که مربوط به شخص ایشان می‌شد با دشمن مدارا می‌کرد تا از ایجاد خطرات بزرگ‌تر که اساس دین و تشیع را تهدید می‌کرد جلوگیری کنند. قطعاً چنین برخورد عقلانی، همواره باتحمل غصه و سختی فراوانی برای حضرت همراه بود، چنان‌که ایشان در پاسخ از چیستی عقل می‌فرمایند نشانه عقل سه چیز است: 1. فروبردن غصّه (تحمل آن و افشا نکردن آن، که منافاتی با علاج جستن ندارد) 2. مداهنه (نرمش و سازش) با دشمن 3. مدارا با دوستان
وی در ادامه با اشاره به اینکه مصداق این روایت شعری از حافظ - آسايش دو گيتى تفسير اين دو حرف است * با دوستان مروت با دشمنان مدارا - می‌باشد به تفسیر و بررسی تک‌تک عبارات این روایت پرداخت.
ایشان در تفسیر عبارت «التَّجَرُّعُ‏ لِلْغُصَّةِ» افزود: انسان اگر فلسفه و معنای واقعی زندگی را بداند به گونه ایی که زندگی را مانند یک باشگاهی تصور کند که در این باشگاه قرار است هم تلاش کند و هم دردها و غصه‌های موجود را با صبوری تحمل کند و مطمئن باشد که نهایتاً ثمره‌ی این صبر و تلاش به نفع خودش خواهد بود چراکه هم سلامت جسمی و هم سلامت روحی شخص را تضمین می‌کند و به معنای واقعی کلمه انسان را عاقل خواهد کرد و یقیناً فرصت‌ها و گشایش‌های جدیدی در آینده برای شخص در پی خواهد داشت.
ایشان در ادامه و در تفسیر عبارت «مُدَاهَنَةُ الْأَعْدَاءِ» اظهار داشت: همان‌طور که مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) در تفسیر این روایت فرموده‌اند «در این روایت، منظور اعدای[دشمنان] شخصی است، مثلاً یک مشکل همسایگی یا شغلی پیدا می‌کنیم، و کسی به خاطر این‌گونه مسائل با ما دشمن می‌شود، در اینجا فرموده‌اند مداهنه کنید. این مداهنه را کسی تعمیم ندهد به دشمنان فکری و دینی که با هویت شما مقابله می‌کنند، آیات قرآن اینجا خیلی روشن معین کرده است که با این دشمنان چگونه برخورد کنید. با دشمنی که دشمنی اصولی و مبنایی دارد، ممنوع است دست دوستی بدهیم.» بنابراین تاکتیک مسامحه، هنگام دشمنی‌هایی که به شخص انسان بازمی‌گردد و خللی در اصول کلی دینی و اجتماعی جامعه به وجود نمی‌آورد یا اینکه منجر به تحقق اولویتی مهم‌تر می‌شود نشان‌دهنده عقل و تدبیر مؤمن است. و همان‌طور که اشاره شد عبارت مداهنه بیشتر در ارتباط با مسائل شخصی است که هیچ‌گونه ارتباطی با مصلحت جامعه و موارد دینی و عقیدتی ندارند.
وی در تفسیر عبارت «مُدَارَاةُ الْأَصْدِقَاءِ» افزود: انسان اگر اهل مدارا نباشد، زندگی‌اش دچار تلاطم‌های فراوانی خواهد شد. درواقع اصل مدارا در تمامی جوانب زندگی انسان کاربردی و تأثیرگذار خواهد بود. وقتی گاهی مسامحه در دشمنی‌های شخصی، کاری عاقلانه است، مدارای با دوستان نیز کاری معقول و به‌جا خواهد بود. چه اینکه برخی لغزش‌های دوستان را باید با نرمی و ملاطفت و گاهی با تغافل و چشم‌پوشی ازنظر گذراند تا دوستی‌ها تداوم‌یافته، مستحکم شود و کمبودها نیز به‌مرور جبران شوند.
ایشان در خاتمه گفت: درست معنا کردن و فهماندن مفاهیم دقیق روایات بسیار مهم و حیاتی است، چراکه بیگانگان از عدم آگاهی و یا برداشت غلط عوام ازاین‌گونه روایات سوء استفاده می‌کنند.
در ادامه هرکدام از حاضرین طبق دستور جلسه به بیان برنامه های عملیاتی و پیش بینی شده برای سالگرد سردار شهید حاج قاسم سلیمانی پرداختند و برای هر چه باشکوهتر برگزار شدن این مراسم بزرگ ملی و معنوی ملزومات و نیاز های آنرا را بررسی و مورد تحلیل و ارزیابی قرار دادند.


کلمات کلیدی: کمیته طرح و برنامه
نظرات کاربران
کد امنیتی