مفهوم استکبار و استکبارستیزی
استکبار یعنی چه؟ استکبار یک تعبیر قرآنی است؛ در قرآن کلمهی استکبار بهکاررفته است؛ آدم مستکبر، دولت مستکبر، گروه مستکبر، یعنی آنکسانی و آن دولتی که قصد دخالت در امور انسانها و ملّتهای دیگر را دارد، در همهی کارهای آنها مداخله میکند برای حفظ منافع خود؛ خود را آزاد میداند، حقّ تحمیل بر ملّتها را برای خود قائل است، حقّ دخالت در امور کشورها را برای خود قائل است، پاسخگو هم به هیچکس نیست؛ این معنای مستکبر است. نقطهی مقابل این جبههی ظالم و ستمگر، گروهی هستند که با استکبار مبارزه میکنند؛ مبارزهی با استکبار یعنی چه؟ یعنی در درجهی اوّل زیر بار این زورگویی نرفتن؛ معنای استکبارستیزی یکچیز پیچوخم دار پیچیدهای نیست؛ استکبارستیزی یعنی یک ملّتی زیر بار مداخله جویی و تحمیل قدرت استکبارگر یا انسان مستکبر یا دولت مستکبر نرود؛ این معنای استکبارستیزی است. من البتّه انشاءالله در آینده در یک فرصتی با شما جوانها، دانشجوها، دانشآموزان دربارهی استکبار و استکبارستیزی یک صحبت مفصّلی باید بکنم که الآن مجال آن نیست؛ اجمالاً این معنای استکبار و این معنای استکبارستیزی است... (دیدار با دانشآموزان و دانشجویان دوازدهم آبان 1393)
استکبارستیزی؛ هدف و مبنای انقلاب
اسلامخواهی، استکبارستیزی، حفظ استقلال کشور، کرامت بخشی به انسان، دفاع از مظلوم و پیشرفت و اعتلای همهجانبه ایران از اهداف اصلی انقلاب است و این خط مستقیم، پس از 32 سال همچنان بدون زاویه ادامه دارد و این حقیقت پرطراوت، معنای واقعی ثبات و استقرار انقلاب است... (دیدار با دانشجویان نوزدهم مرداد 1390)
استکبارستیزی، ایستادگی قاطع در مقابل حرکت کفر و نفاق در سطح جهان و مرزبندی شفاف با دشمنان انقلاب و دین، شاخصهای اصلی هستند؛ اگر کسی مرزبندی شفاف با دشمنان انقلاب و دین نکند، قدر خود را کاهش داده است و اگر به آنها گرایش پیدا کند، از دایره نظام خارج میشود... (دیدار با اعضای بسیجی هیئتعلمی دانشگاهها دوم تیر 1389)
عدالتخواهی، استقلال و آزادی به معنای حقیقی کلمه، استکبارستیزی و منفعل نشدن در مقابل دشمن، مردمگرایی، مستضعف نوازی و گرایش به طبقات محروم و پرهیز از اسراف و زندگی اشرافی گری جزو مبانی انقلاب اسلامی هستند که بههیچوجه نباید تغییر کنند؛ دشمنان نظام اسلامی در طول 30 سال گذشته همواره تلاش کردهاند تا مبانی انقلاب اسلامی را زیر سؤال ببرند و علت برخی مشکلات کشور را تأکید بر این اصول بدانند... (دیدار با نمایندگان مجلس خبرگان هفتم شهریور 1387)
توفیق جمهوری اسلامی در ایستادگی مقابل استکبارستیزی عدم تسلیم در مقابل فشارها است. در این زمینه هم ایستادیم. این کار، سخت بود؛ اما جمهوری اسلامی توانست این کار سخت را با موفقیت انجام دهد... (خطبههای نماز جمعه تهران پانزدهم بهمن 1389)
در مقابل دشمن مستکبر نباید کوتاه آمد بلکه باید نظام اسلامی به حدی از اقتدار، استحکام و مصونیت برسد که دشمنان احساس کنند کاری از دست آنها برنمیآید... (دیدار با نمایندگان مجلس خبرگان هفتم شهریور 1387)
بحمدالله امروز عزت مردم در کشور ما، بر اثر همین روح استکبارستیزی است و استکبارستیزی موجب انزوای هیچ ملتی نمیشود... (صحن مطهّر حضرت ثامنالحجج، امام رضا (ع) اول فروردین 1377)
فرهنگ استکبارستیزی؛ میل به داشتن استقلال
فرهنگ دوری از سلطهی استکبار، استکبارستیزی، میل به استقلال و در دست داشتن سرنوشت خود، در دلهای این مردم رسوخ پیداکرده است. آنها از این ناراحتاند. آنها ملتی را میخواهند که مثل برهی رامی آنجا قرار گیرد، اینها هم رژیمی را بر او تحمیل کنند، یا از آنسوی مرزها به او دیکته نمایند؛ آن ملت هم بیهیچ مقاومتی آنها را انجام دهد و آن راه را برود. ملت بیدار، ملت هوشیار، ملت آگاه به مسائل سیاسی، ملتی که اگر مسئولانش هم بخواهند برخلاف این خطّ مستقیم حرکتی بکنند، اعتراض خواهد کرد؛ اینگونه ملتی را اینها دوست ندارند... (دیدار با دانشآموزان و دانشجویان به مناسبت یومالله سیزده آبان چهاردهم آبان 1376)
استکبارستیزی پس از مذاکرات هستهای
علت اصلی دشمنی زورگویان جهانی با ملت ایران، خودداری جمهوری اسلامی از پذیرش نظام مبتنی بر سلطهگر و سلطهپذیر است... مبارزه با استکبار و نظام سلطه، بر اساس مبانی قرآنی، هیچگاه تعطیلپذیر نیست... (دیدار با دانشجویان و نمایندگان تشکلهای دانشجویی بیستم تیر 1394)