ویژه‌نامه ولادت امام رضا علیه‌السلام


ویژه‌نامه ولادت امام رضا علیه‌السلام
ولادت امام رضا علیه‌السلام
امام رضا علیه‌السلام بنا به قول مشهور در 11 ذی‌القعده 148 هجری قمری و در مدینه به دنیا آمده‌اند. پدر آن حضرت امام موسی بن جعفر و مادرشان نجمه خاتون هستند. نجمه خاتون، در مورد ولادت آن حضرت گوید: هنگامي فرزندم رضا را به دنيا آوردم، پدرش امام موسی کاظم علیه‌السلام به من فرمود: او را بگير و خوب نگهدار زيرا او بقيه‌الله در زمين است.

تاریخ ولادت امام رضا علیه‌السلام
گرچه برخي از مورخان و سيره‌نگاران تاريخ تولد آن حضرت را در يازدهم ذی‌الحجه سال 153 و برخي ديگر يازدهم ذی‌القعده سال 151 و يا سال 153 قمري ذكر كرده‌اند، وليكن معروف و مشهور ميان علما يازدهم ذی‌القعده سال 148 قمري، چند هفته پس از شهادت جدش امام جعفر صادق علیه‌السلام است.

القاب امام رضا علیه‌السلام
شایان‌ذکر است كه از ميان امامان معصوم عليهم‌السلام، چهار تن از آنان به نام «علي» ناميده شده‌اند و آنان عبارت‌اند از امام اول (علي بن ابي‌طالب علیه‌السلام)، امام چهارم (علي بن الحسين علیه‌السلام)، امام هشتم (علي بن موسی‌الرضا علیه‌السلام) و امام دهم (علي‌النقي بن محمدتقي علیه‌السلام)
كنيه آن حضرت، ابوالحسن است و چون كنيه امام موسي بن جعفر علیه‌السلام نيز ابوالحسن بود، كنيه امام رضا علیه‌السلام را ابوالحسن ثاني مي‌گويند. لقب‌هاي شريفش عبارت‌اند از: رضا، صابر، رضي، وفي، فاضل و صديق.
اما لقب «رضا» شهرت بيشتري دارد و آن حضرت را ازاین‌جهت «رضا» ناميدند كه پسنديده خدا در آسمان و مورد خرسندي رسول خدا صلی‌الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم‌السلام در زمين بود و دوستان و دشمنان به‌اتفاق از وي خشنود و راضي بودند.

مادر امام رضا علیه‌السلام
مادر آن حضرت نجمه خاتون هستند.
برای مادر حضرت رضا علیه‌السلام چند نام ذکرشده است که عبارت‌اند از: نجمه - تکتم - سکن - خیزران - شقراء - اروی - سکینه -ام البنین - سمان - صقر وقتی حضرت رضا علیه‌السلام متولد شدند آن بانو را طاهره نامیدند.

پیشگویی ولادت امام رضا علیه‌السلام توسط ائمه علیهم‌السلام
تولد امام رضا علیه‌السلام را برخي از معصومان پيش از وي، پيش‌گويي كرده و به آن بشارت داده بودند. از امام صادق علیه‌السلام دراین‌باره احاديث چندي وارد شده است. ازجمله عبدالله بن فضل هاشمي روايت كرد: مردي از اهالي طوس در محضر امام جعفر صادق علیه‌السلام نشسته بود و آن حضرت به وي فرمود: به‌زودی از صلب فرزندم موسي، مردي به دنيا مي‌آيد كه مورد خشنودي خداوند سبحان در آسمان و خرسندي بندگانش در زمين خواهد بود. در سرزمين شما از روي ستم و دشمني مسموم و كشته مي‌گردد و در همان‌جا غريبانه به خاك سپرده می‌شود.
آگاه باش! هرکسی وي را در غربتش زيارت كند و بداند كه او امام و پيشواي شيعيان پس از پدرش بوده و از جانب خداوند متعال مفترض الطاعه مي‌باشد، همانند كسي است كه رسول خدا صلی‌الله علیه و آله را زيارت كرده باشد.

امامت امام رضا علیه‌السلام
امام رضا علیه‌السلام در 35 سالگي پس از شهادت پدرش امام موسی‌ کاظم علیه‌السلام به مقام امامت شيعيان نائل آمد و به مدت 20 سال امامت شیعیان را بر عهده داشتند.

صلوات خاصه امام رضا علیه‌السلام

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِيِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضَى الْإِمَامِ التَّقِيِّ النَّقِيِ‏

بارالها درود و رحمت فرست بر على بن موسی‌الرضا پسنديده پيشواى پارسا و منزه

وَ حُجَّتِكَ عَلَى مَنْ فَوْقَ الْأَرْضِ وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى الصِّدِّيقِ الشَّهِيدِ

و حجت تو بر هر كه روى زمين است و هر كه زیر خاک بسيار راست‌گو و شهيد

صَلاَةً كَثِيرَةً تَامَّةً زَاكِيَةً مُتَوَاصِلَةً مُتَوَاتِرَةً مُتَرَادِفَةً

درود و رحمتى فراوان و كامل و بابرکت و متصل و پيوست و پياپى و دنبال هم

كَأَفْضَلِ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ‏

همچون بهترين رحمتى كه بر يكى از اوليائت فرستادى.


سبک زندگی امام رضا علیه‌السلام
برخی از ویژگی‌های شخصی امام رضا علیه‌السلام و رفتارهای ایشان با مردم عبارت‌اند از:
  • امام رضا علیه‌السلام به اخلاق عالی و ممتاز آراسته بود و بدین سبب دوستی عام و خاص را به خود جلب فرموده بود.
  • او شبیه‌ترین مردم به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بود. رفتاری پیامبرگونه داشت و حلم و رأفت و احسانش شامل خاص و عام می‌شد.
  • کسی را با عمل و سخن خود نمی‌آزرد.
  • تا حرف مخاطب تمام نمی‌شد، سخنش را قطع نمی‌کرد.
  • هیچ حاجتمندی را مأیوس بازنمی‌گرداند.
  • در حضور میهمان به پشتی تکیه نمی‌داد.
  • پیش روی کسی پای خود را دراز نمی‌کرد.
  • هرگز به غلامانش دشنام نداد و با آنان می‌نشست و غذا می‌خورد.
  • شب‌ها کم می‌خوابید و قرآن می‌خواند.
  • بیشتر اوقات از اول شب تا صبح شب‌زنده‌داری می‌کرد.
  • هر سه روز یک‌بار قرآن را ختم و درآیات آن تفکر می‌کرد.
  • کسی عالم‌تر و پرهیزکارتر از او نبود.
  • در همه‌وقت ذکر خدا می‌گفت.
  • بسیار روزه می‌گرفت.
  • هرماه 3 روز حتماً روزه بود.
  • در نهان به‌ویژه شب‌های تاریک، بسیار به مردم احسان می‌کرد و صدقه می‌داد.
  • کسی که از او تقاضایی داشت، اگر می‌توانست بی‌درنگ آن را برمی‌آورد تا مبادا از آن بی‌نیاز گردد و فرصت از دست برود.
  • با مردم به نرمی سخن می‌گفت.
  • هیچ‌گاه با سخنش کسی را نمی‌آزارد.
  • امام علیه‌السلام در تابستان روی حصیر و در زمستان روی پلاسی می‌نشست.
  • نظافت را درهرحال رعایت می‌کرد و عطر و بخور بسیار به کار می‌برد.
  • عادتاً جامه ارزان و خشن می‌پوشید ولی در مجالس و ملاقات و پذیرایی‌ها لباس فاخر بر تن می‌کرد.
  • غذا را آهسته و اندک می‌خورد و سفره‌اش رنگین نبود.
  • قبل از غذا دست‌ها را می‌شست.
  • چون صبح اول وقت نماز می‌گزارد تا برآمدن آفتاب در سجده می‌ماند.
  • سپس با مردم می‌نشست و سخن می‌گفت، یا سوار می‌شد و بیرون می‌رفت.
  • در هر فرصت مقتضی مردم مسلمان را به وظایف خودآگاه می‌کرد.
  • برای خنثی کردن توطئه‌های مأمون و اطرافیان او مراقبتی هوشیارانه داشت.
  • به‌طورکلی او دارای شخصیتی یگانه و صفاتی ویژه بود.
  • و ازنظر شیعه امامیه آن حضرت دارای ملکه عصمت که از لوازم امامت است، بود.
یاسر خادم گوید: امام رضا علیه‌السلام حتی در برخورد با غلامان و خادمان خود هرگز حاضر نبود که کرامت انسانی آنان را نادیده بگیرد و چیزی از حقوق آنان فروگذارد.
امام به خادمان خود می‌گفت اگر که مشغول خوردن طعام هستید و مرا بالای سرخود ایستاده دیدید مبادا از جای خود برخیزید مگر آنکه از خوردن فارغ شده باشید.
گاهی امام خادمش را صدا می‌زد به او می‌گفتند مشغول خوردن غذاست. امام می‌فرمود بگذارید غذایش تمام شود.

عنایات امام رضا علیه‌السلام به علما و بزرگان
اعطاء حقیقت علم به علامه حسن‌زاده آملی:
آیت‌الله حسن‌زاده می‌گوید (1): در عنفوان جوانى و آغاز درس زندگانى كه در مسجد جامع آمل، سرگرم به‌صرف و تهجد، عزمى راسخ و ارادتى ثابت داشتم؛ در رؤیاى مبارك سحرى به ارض اقدس رضوى تشرف حاصل كردم و به زیارت جمال دل‌آرای ولی‌الله اعظم، ثامن‌الحجج، على بن موسی‌الرضا -علیه و على آبائه و ابنائه آلاف التحیة و الثناء- نائل شدم.
در آن لیله مباركه قبل از آن‌که به حضور باهر النور امام (علیه‌السلام) مشرف شوم، مرا به مسجدى بردند كه در آن مزار حبیبى از احباء الله بود و به من فرمودند: در كنار این تربت دو ركعت نماز حاجت بخوان و حاجت بخواه كه برآورده است، من از روى عشق و علاقه مفرطى كه به علم داشتم نماز خواندم و از خداوند سبحان علم خواستم.
سپس به پیشگاه والاى امام هشتم، سلطان دین رضا -روحى لتربه الفداء و خاك درش تاج سرم- رسیدم و عرض ادب نمودم، بدون اینکه سخنى بگویم، امام كه آگاه به سرّ من بود و اشتیاق و التهاب و تشنگى مرا براى تحصیل آب حیات علم می‌دانست فرمود: نزدیك بیا
نزدیك رفتم و چشم به روى امام گشودم، دیدم آب دهانش را جمع كرد و بر لب آورد و به من اشارت فرمود كه: بنوش، امام خم شد و من زیانم را درآوردم و با تمام حرص و ولع از كوثر دهانش آن آب حیات را بوسیدم و در همان حال به قلبم خطور كرد كه امیرالمؤمنین على علیه‌السلام فرمود: پیغمبر اكرم (صلی‌الله علیه و آله) آب دهانش را به لبش آورد و من آن را بخوردم كه هزار در علم و از هر در هزار در دیگرى به روى من گشوده شد.
پس‌ازآن امام (علیه‌السلام) طى الارض را عمل به من بنمود، كه از آن خواب نوشین شیرین كه از هزاران سال بیدارى من بهتر بود به در آمدم، به آن نوید سحرگاهى امیدوارم كه روزى به گفتار حافظ شیرین‌سخن به ترنم آیم كه:
دوش وقـت سحـــر از غصه نجــــاتم دادند / و اندر آن ظلمـــت شـــب آب حیــــاتم دادند / چه مبارك سحرى بود و چه فرخنده شبى / آن شب قـــــدر كه این تازه بـــــراتم دادند

ضمانت چشم علامه توسط امام رضا علیه‌السلام علامه حسن‌زاده آملی
علامه نقل کرده‌اند: این‌جانب بنا بر فرموده شیخ‌الرئیس كه فرمود: «از عوامل ضعف بینایى چشم، خوابیدن با شكم سیر است و لازم است بین غذاى شب و خوابیدن فاصله انداخت»، همیشه مقیّد بودم شام را سر شب صرف كنم تا فاصله موردنظر شیخ را مراعات كرده باشم كه مبادا خدای‌نکرده چشمم كه یكى از مهم‌ترین سرمایه‌های كسب دانش و پیمودن راه كمال است ضرر ببیند و این امر سبب شود كه از تحصیل علم و كمال بازبمانم یا در شب حتی‌الامکان از خوردن غذا خوددارى كنم.
ولى بااین‌همه شبى از شب‌ها (در شب چهارشنبه 29 جمادی‌الاولی 1405 قمرى برابر با اول اسفند 1363) شامم به تأخیر افتاد و متأسفانه بعد از شام خواب شدیدى بر من عارض شد.
براى این‌که فرموده شیخ را عمل كرده باشم، بلند شدم و شروع كردم به قدم زدن و تا دوازده نصف شب بیدار بودم، ولى بر اثر شدت حالت خواب نتوانستم از خوابیدن خوددارى كنم، لذا خوابیدم.
خواب شیرین بود و رؤیاى شیرین‌تر كه به زیارت حضرت ثامن‌الحجج، على بن موسی‌الرضا علیه‌السلام تشرف حاصل كردم. در ابتدا به اشاره تفهیم فرمودند كه: چرا كمتر خودت را به ما نشان می‌دهی؟ و پس‌ازآن به عبارت صریح به من فرمودند: این‌قدر خودت را زحمت مده، ما چشم تو را تا آخر عمر ضمانت می‌کنیم... الحمدالله كه از این بشارت آن ولی‌الله اعظم كه به لقب ضامن هم شناخته‌شده است، برایم یقین حاصل است كه هر دو كریمه من تا آخرین دقایق عمرم بینا خواهند بود، چون ضامنشان معتبر است، چنان‌که مشمول الطاف دیگر آن حضرت نیز بودیم و هستیم.
و آن حضرت فرمود: چرا كمتر خودت را به ما نشان می‌دهی؟ شاید علتش این بود كه در آن اوان، براثر تراكم اشتغال درس و بحث و تصنیف و تصحیح، مدتى به زیارت حضرت بى بى... فاطمه معصومه علیها السلام خواهر آن جناب توفیق نیافتم و تشرف حاصل نكردم. شگفت این‌که در آن شب اصلاً اندیشه آن ناب در خاطرم نبود.

نماهنگ باغ بهشتی ویژه جشن ولادت امام رضاعلیه‌السلام

تصاویر نمایه (پروفایل) ویژه ولادت امام رضاعلیه‌السلام

کلمات کلیدی:
نظرات کاربران
کد امنیتی